Enige tijd geleden mocht ik voor de medewerkers van BECIS | DIOR samen met o.a. onze trainer Martijn Molenaar (verderop in deze UPGRADE aan het woord) een opleidingstraject Informatiegedreven werken ontwerpen. Deze training had als doel om theoretische concepten over dit onderwerp zo goed mogelijk aan te laten sluiten op dit belangrijke onderwerp in de weerbarstige praktijk.
Nu hoor ik je al denken: ‘Huh, Informatie-gedreven werken? Bedoel je niet eigenlijk data-gedreven werken?’
Precies, daar gaat het om: wanneer wordt data informatie en hoe kun je als organisatie op een beredeneerde, verantwoorde manier deze informatie voor je laten werken… en voor wie eigenlijk? Dergelijke vragen lijken misschien open deuren die we aan het intrappen zijn. Maar is dat wel zo?
We kunnen niet ontkennen dat het belang van data de afgelopen tijd steeds duidelijker is geworden. Denk maar aan de Covid-19 crisis waarbij we dagelijks getrakteerd werden op cijfers, analyses en interpretaties. Het ging om data die we relevant vonden, want ze maakten het ons mogelijk om keuzes te maken met grote impact voor iedereen.
Dat data belangrijk zijn om op een verantwoorde manier te kunnen sturen, vooruitblikken en daarmee de maatschappij zo goed en veilig mogelijk in te richten moge dus duidelijk zijn.
Toch is dit, zoals ik al aangaf niet zomaar 1-2-3 gedaan: er zijn verschillende factoren die hierbij een belangrijke rol spelen, zoals ethiek, de menselijke maat, context en betrouwbaarheid van data om maar wat voorbeelden te noemen.
In deze editie van Upgrade nemen we je mee in de wondere wereld van Informatiegedreven werken: het nut van dashboards, het belang van de juiste context en het meenemen van de mensen daarbij, de ethische valkuilen en de do’s en dont’s bij het werken met data en de mogelijkheden van Smart cities.
We wensen je veel leesplezier toe!
Romana Goedendorp