Van fixed naar growth mindset

Romana Goedendorp | Adviseur en opleidingscoördinator DIOR Academy

Verandering. Splits het woord en je komt tot: ver en ander. Het is ver (van je bed) en vooral van de ander, want jij, jij hoeft toch niet te veranderen? Deze overtuiging noemen we ook wel een fixed mindset: het idee dat je vanuit de vertrouwdheid met de dingen die je kent geen nieuwe uitdagingen aangaat of iets nieuws gaat uitproberen. Je houdt vast aan dat wat je al weet.

Tegenover een fixed mindset staat een growth mindset: je staat open voor nieuwe manieren van werken en bent gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling. Overigens is deze verdeling niet zwart-wit. Afhankelijk van de context of situatie kan jouw mindset verschillen. Zo heb je op je werk misschien een growth mindset, terwijl je in je vrije tijd meer een fixed mindset hebt. Stel, je mindset neigt meer naar fixed, maar de situatie waarin je actief bent vraagt jou om meer open te staan voor verandering en vernieuwing. Hoe maak je dan de overgang naar een growth mindset?

De eerste stap

is het herkennen van je voorkeur voor een fixed mindset. Vertel jij jezelf weleens dat het geen zin heeft om te veranderen? Of vermijd je nieuwe ontwikkelingen (on)bewust? Dan heb je waarschijnlijk een fixed mindset. Vervolgens kan je zelf de keuze maken: ga ik vanuit wat ik al denk te weten uit mijn comfortzone stappen? Als ik dat doe, waar wordt het dan spannend voor mij en wat heb ik nodig om deze spanning om te zetten in een kans om te leren? Als je er dan inderdaad voor kiest om open te staan voor het leren van iets nieuws, dan mag je jezelf feliciteren: je hebt de overstap gemaakt van een fixed naar een growth mindset!

 

En dan…

dan begint het écht: je gaat oefenen met het nieuwe ding dat je gaat leren. Je moet bijvoorbeeld leren schrijven voor de openbaarheid binnen het kader van de Wet open overheid (Woo). Wat komt er dan bij kijken om dit onder de knie te krijgen? Oefening baart kunst en dat gaat met proberen, feedback krijgen en nog eens proberen. Tot je dat wat je wil leren onder de knie hebt. Een effectieve manier om in een veilige omgeving te oefenen, is het volgen van een training onder professionele begeleiding van een deskundige trainer. Om te leren schrijven in het kader van de Woo, biedt DIOR Academy de training ‘Schrijven voor de openbaarheid’ aan.

Bij deze training ga je samen met andere deelnemers aan de slag aan de hand van praktijkoefeningen. Je werkt aan vraagstukken die je in de werkpraktijk ook tegenkomt, zoals ‘Wat doe je met persoonlijke beleidsopvattingen?’. Zo maak je kennis met de vertrekpunten van de Woo, die het kader bieden waarbinnen je met de praktijkoefeningen aan de slag gaat. Tegelijkertijd ben je door te oefenen met elkaar al bezig met de overgang naar de werksituatie waarin je dit gaat toepassen.

 

Op naar de praktijk

Vanuit DIOR Academy slaan we de brug tussen leren en effectieve toepassing van het geleerde in de praktijk. Bij het bedenken van formele en informele ontwikkeltrajecten betrekken we medewerkers uit de dagelijkse werkpraktijk. Zo laten we de overgang van de leersituatie naar de werkelijke praktijk zo optimaal mogelijk verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzamelen van realistische praktijkvoorbeelden die we verwerken in praktijkcasussen, maar ook aan het bevorderen van de samenwerking met elkaar bij het toepassen van wat je leert in het werkveld. De deelnemers weten daarbij hun weg goed te vinden binnen hun organisatie bij het toepassen van het geleerde in de samenwerking met collega´s. Op deze manier wordt veranderen iets van samen en met anderen.

 

[/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Interesse in de training ‘schrijven voor de openbaarheid’ of een op maat gemaakt leertraject? Neem contact op met Romana Goedendorp via romanagoedendorp@becis.nl of 06-22844968.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Meld aan