Voorwoord

Verandermanagement. Vraag een willekeurige groep mensen: “Wie wil er verandering?” Het antwoord is: “Iedereen!” Maar vraag je: “Wie wil er veranderen?”, dan blijft het enthousiasme vaak uit. En dat is niet onbegrijpelijk. Als adviseurs bij BECIS | DIOR zien we veel veranderingen en verandertrajecten binnen ons vakgebied en op opdracht bij onze opdrachtgevers. Nieuwe systemen, nieuwe werkwijzen, nieuwe wetgeving. We moeten allemaal meebewegen, leren en telkens weer aanpassen. Geen wonder dat ‘verandermoeheid’ inmiddels een begrip is!

Deze editie van de UPGRADE staat volledig in het teken van verandermanagement. We spraken experts binnen en buiten onze organisatie om praktische tips te verzamelen en de nieuwste trends te duiden.

Een eigenzinnige visie op leiderschap

Grip op verandermanagement begint bij goed leiderschap. Onze adviseurs Carola Groenewold en Alana Looise spraken Professor of Leadership Rune Todnem By. Hij vergelijkt zichzelf met – het vooral in Engeland populaire broodbeleg – Marmite: “You either love him, or hate him”. Na een uurtje vol scherpe vragen en inspirerende ideeën is het voor Carola en Alana wel duidelijk wat hij daarmee bedoelt. Laat je inspireren door zijn eigenzinnige visie op leiderschap!

Reisplan

In het Reisplan van BECIS | DIOR is ‘samen veranderen’ een van de grote thema’s voor de komende jaren. René de Jong geeft toelichting op de ontwikkeling van dit plan. Hij legt uit wat het verband is tussen informatie- en verandermanagement en wat onze organisatie nu en in de toekomst op dit gebied gaat doen.

Van fixed naar growth mindset

Wij werken mee aan grote strategische verandertrajecten, maar vaak begint echte verandering bij het individu. Opleidingscoördinator Romana Goedendorp licht toe hoe leren en ontwikkelen bijdraagt aan een succesvolle verandering. De trainingen van DIOR Academy zorgen ervoor dat informatieprofessionals zijn voorbereid op de nieuwste ontwikkelingen en veranderingen binnen het vakgebied.

Informatiebewustzijn

Adviseur Dounia Ouali reflecteert vanuit wetenschappelijke literatuur op de rol van leidinggevenden in een verandertraject. Vervolgens brengt ze deze inzichten samen met de praktijk. Wat zijn de belangrijkste factoren die meespelen in een verandering en hoe kan je hier als manager op inspelen?

Samen implementeren

Rob Eenink en Maura van Strijp van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) werden geïnterviewd door adviseur Alana Looise. Zij vertellen over hun ervaring met de gebruikersadoptiecyclus van BECIS | DIOR, die bij SWOV is ingezet om gebruikers mee te nemen tijdens de implementatie van Microsoft 365.

Een duwtje in de juiste richting

Gedrag veranderen is gewoontes veranderen. Het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de drijfveren van medewerkers rondom informatiehuishouding. Lieve van den Berg doet verslag van dit onderzoek en licht toe welke interventies verandering kunnen stimuleren.

Kortom: een UPGRADE vol met verhalen die je veranderen!

Als ambassadeurs verandermanagement wensen wij je veel leesplezier toe.

Carola Groenewold, Nikki van den Hoek, Romé Vroonhoven, Simone Divendal, Simone Nieuwenhuis en Tessa Koelewijn

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Meld aan