Voorwoord

Uit nieuwsgierigheid heb ik de term gebruikersadoptie opgezocht in Wikipedia. Tot mijn verrassing kon Wikipedia geen resultaten tonen. Niet dat Wikipedia zaligmakend is (zeker niet voor ons vakgebied), maar het gaat over de mate van aandacht die een onderwerp krijgt. Zo heeft Pino van Sesamstraat wel een volwaardige Wikipedia-pagina (wat ik deze vogel overigens van harte gun). Zonder nu als een grote blauwe vogel door de porseleinkast heen te bewegen zou ik in het algemeen willen stellen dat binnen implementatietrajecten te weinig aandacht uitgaat naar gebruikersadoptie en de realisatie daarvan.

De implementatie van een nieuw systeem binnen een organisatie is een ingewikkelder veranderproces dan het vaak in eerste instantie lijkt. De installatie van de software zelf is niet ingewikkeld, de zogenaamde ‘adoptie’ ervan door gebruikers vormt meestal de grootste uitdaging.

De installatie van een nieuw systeem brengt veel meer met zich mee dan alleen een nieuwe ‘interface’ en de migratie van content. Het is het ideale moment om processen te verbeteren en vormt daarmee tegelijkertijd een grote uitdaging voor het creëren van draagvlak onder de medewerkers. Processen kunnen al jarenlang op dezelfde manier verlopen, waardoor medewerkers er bekend en vertrouwd mee zijn. Wat nu, als die vertrouwde werkwijze met de introductie van een nieuw systeem plots moet worden omgevormd tot een andere?

Een succesvolle implementatie van een nieuw systeem bestaat dan ook niet alleen uit een technisch component. Meer dan dat moet er draagvlak (gebruikersadoptie) worden gecreëerd. Voor medewerkers brengt dit namelijk een verandering in hun werk- en denkwijze met zich mee. Technische veranderingen gaan snel en steeds sneller, maar mensen hebben tijd en aandacht nodig om te wennen aan de nieuwe en onbekende functionele inrichting van een nieuw systeem en de nieuwe manier van werken en denken. Bovendien verschilt de snelheid waarmee een persoon deze nieuwe software zichzelf eigen maakt van persoon tot persoon.

De grootste uitdaging voor een succesvolle implementatie vormt dan ook de wijze waarop adoptie van het nieuwe systeem wordt gerealiseerd.

In deze editie van de UPGRADE van BECIS | DIOR gaan we nader in op hoe je gebruikersadoptie kunt realiseren, geven we praktische tips en waarschuwen we je voor valkuilen. We wensen je veel leesplezier.

Hans Cordfunke 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Meld aan