Voorwoord

Tijdens ons eerste overleg over deze nieuwe UPGRADE kwam het onderwerp duurzame toegankelijkheid naar voren. Daar moesten we even over nadenken! Hoewel duurzaamheid bij BECIS | DIOR in ons DNA zit, heeft duurzame toegankelijkheid en vooral archivering nog altijd een wat stoffig karakter. Mensen denken al snel aan kilometers papieren archieven en depots vol dossierkasten waarnaar niemand meer omkijkt. Voor veel mensen lijkt een archief op het eerste gezicht een ver-van-mijn-bedshow: “Informatie moet goed geregeld zijn, maar zelf heb ik er niet veel mee van doen.” Daarnaast vraagt de coronacrisis nu alle aandacht. Ook bij ons.

En toch ligt die UPGRADE er nu. Met als thema ‘Digitale duurzaamheid’. Wie verder kijkt dan stofjassen en dossiers, ziet namelijk dat we met duurzame toegankelijkheid werken aan het collectieve geheugen van onze maatschappij. Binnen dit thema doen we alles om informatie levend houden, want informatie is de basis van iedere beslissing die we nemen. Hoe waardevol zou het zijn om in deze tijden van crisis iedere dag je voordeel te kunnen doen met de wijze lessen uit ons collectieve verleden? Hoe functioneel is het om gewoon thuis digitaal de informatie tot je beschikking te hebben die nodig is om je werk te kunnen voortzetten? En wat willen we eigenlijk dat ze over 100 jaar nog weten over deze tijd?

De wereld van duurzame toegankelijkheid is volop in beweging. In ons digitale tijdperk groeien de hoeveelheid informatie en data exponentieel. De collectieve uitdaging is om informatie levend te houden, en dit ook nog eens op duurzame wijze te doen: informatie moet bestendig en bestand zijn tegen veranderingen, maar het opslaan en verwerken van informatie heeft ook een ecologische voetafdruk. Ondertussen maken nieuwe technieken een schat aan informatie bruikbaar en toegankelijk, wordt er nieuwe wetgeving ontwikkeld en werken vele professionals hard om de informatie van hun organisatie nu en in de toekomst bruikbaar en toegankelijk te houden.

In deze UPGRADE geven we je een inkijkje in hun wereld. Zo vertelt Liesbeth Keijser van het Nationaal Archief hoe zij kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om papieren archieven toegankelijk te maken. Verder geeft Hans Cordfunke zijn mening over de nieuwe Archiefwet en deelt Denny Schouten haar visie op de ontwikkelingen binnen ons vakgebied rondom duurzame toegankelijkheid. Daan Beers wijst in zijn scherpe column op de noodzaak van een duurzame en aantrekkelijke informatiecultuur. En Jeroen Robat vertelt vol passie over zijn werk als informatiespecialist. En tot slot: heb je erover nagedacht dat relevante informatieobjecten rondom de coronacrisis goed bewaard moeten blijven? Onze coronachecklist helpt je op weg om dit nu al goed te organiseren!

Veel leesplezier!

René de Jong
Kennismanager en adviseur bij BECIS | DIOR

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Meld aan