Column:
Mart Vrieze

adviseur

Advanced Technology

Tegenwoordig hoor je vaak dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de werknemer wordt verdrongen door kunstmatige intelligentie en robots. Over kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, ofwel AI) wordt veel geschreven, met de nodige doemscenario’s die daarbij komen kijken. Ik geloof dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen als sommige mensen denken.

 

Op dit moment worden er vooral grote hoeveelheden data in computers gestopt, waardoor data veel meer en makkelijker beschikbaar zijn dan voorheen. Door deze enorme toename aan data kunnen er door computers/algoritmes meer patronen herkend worden. In combinatie met AI en robotica kunnen processen hierdoor steeds beter geautomatiseerd plaatsvinden. In het geval van Camebridge Analytica is bijvoorbeeld een combinatie van data en automatisering gebruikt om gericht desinformatie te verspreiden om zo verkiezingen te beïnvloeden.

Dit laat terecht menig wenkbrauw fronzen. Maar zoals met elke vooruitgang is technologie niet inherent slecht: het ligt het aan de manier waarop mensen ermee omgaan. De mens stuurt nog steeds de computer aan, maakt de algoritmes en bepaalt dus uiteindelijk wat er gebeurt. Van echte kunstmatige intelligentie en zelfdenkende apparaten is vooralsnog geen sprake.

Cross-functioneel
leiderschap heeft de toekomst!

Tech trends en ontwikkelingen

Nu de technologische revolutie steeds harder gaat, moet je als bedrijf op de denderende trein springen voordat je niet meer mee kunt komen. Er zijn verschillende technologieën die ingrijpende gevolgen hebben op de manier hoe wij consumeren, ons ontwikkelen en hoe wij werken. Ook op het gebied van informatiemanagement worden er nieuwe mogelijkheden ontgonnen door de voortschrijdende technologie. Ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie hebben er toe geleid dat de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn en elkaar in grote snelheid opvolgen.

Zo zal de toepassing van robotica (RPA) als vervanger voor handmatige, eenvoudige repeterende processen de komende jaren flink toenemen. Ook zal Machine learning – de combinatie van cloud computing, big data en Artificial Intelligence – een nóg grotere rol in elke organisatie gaan spelen. Ook blockchain is zo’n technologie die invloed heeft op de manier waarop wij in de toekomst zaken doen. Behalve in de financiële sector, zal blockchain ook een rol gaan spelen bij de overheid. De verwachting is dat de revolutionaire technologie blockchain een enorme impact gaat hebben op onze economie, handel en de overheid. Deze technologie maakt het mogelijk om fraude, corruptie, fouten en de kosten van papieren processen terug te dringen. Blockchain heeft de potentie om de relatie tussen overheid en burgers te veranderen op het gebied van gegevensbeheer, transparantie en vertrouwen (Blockchain).

Veranderende rol

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de rol van informatieprofessional verandert. Als verbindende schakel tussen organisaties en ICT zal je als professional over steeds meer ‘ cross-functionele’ kennis leiderschap moeten beschikken. Ook zal je als professionals steeds meer moeten beschikken over technische en specialistische ICT-kennis. Daarnaast zal je als professional van de toekomst vooral aan de basis staan innovatieve toepassingen binnen een organisatie. De mediatorfunctie tussen de organisatie en ICT wordt steeds interessanter en belangrijker.

In het Advanced programma legt BECIS de focus op deze kort- en langlopende ontwikkelingen binnen het vakgebied. Zo is de invoering van de AVG uiteraard hot topic. De AVG zegt bijvoorbeeld dat je persoonsgegevens niet mag onderwerpen aan geautomatiseerde besluitvorming. Met business analyse richten wij ons tijdens de trainingen op het verbeteren van de processen, waarbij automatisering een natuurlijke plek opvult. Daarbij kijken we naar de samenhang van processen en applicaties en de rol van de medewerkers en de cultuur van de organisatie in dit geheel. De rol van de medewerkers en hoe zij hun werk uitvoeren zal door de komst van RPA, blockchain, AI en Robotica veranderen, dit heeft invloed op het werk dat je als adviseur levert.

Mijn verwachting is dat de mens vooralsnog leidend zal blijven ten opzichte van technologie. Dit vraagt de komende jaren professionele mensen die het gat tussen ICT en de gebruikers blijven overbruggen. Daarom blijft er genoeg werk voor ons aan de winkel!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Meld aan